Moringa

moringa treeMoringa  zwana również drzewem życia lub nieśmiertelności była wykorzystywana do celów leczniczych już 3000 lat temu. To drzewo ma wiele cennych właściwości i niesamowity potencjał odżywczy. Przy pomocy tej rośliny leczono m.in.: choroby bakteryjne, pasożytnicze, czerwonkę, reumatyzm, epilepsję, astmę. Ma właściwości antybiotyczne, bakteriobójcze oraz antyoksydacyjne (np. zeatyna). Ponadto zawiera mnóstwo aminokwasów, przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Liście z moringi dostarczają wysokowartościowe białko oraz naturalny błonnik.

Z nasion można pozyskać olej, który odznacza się niską wartością liczby jodowej oraz liczby kwasowej, co powoduje iż może on konkurować z najlepszą gatunkowo oliwą z oliwek. Ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce , ze względu na właściwości nawilżające, wygładzające i pielęgnujące.

Te właściwości zawdzięcza też temu, iż zawiera duże ilości Omega-3  - ta właśnie cecha powoduje że olej ten ma bardzo długą trwałość i jest doskonałym  źródłem naturalnego oleju Omega-3 dla naszego organizmu. Cena takiego oleju jest jednak znaczna a sam olej ciężko osiągalny. Jego zdrowotne cechy powodują że ma wielkie zainteresowanie wśród nabywców. Próbowaliśmy nabyć taki olej na Filipinach i cena takiego 100% oleju oscylowała w okolicach tysiąca dolarów za 1 litr.

Najbardziej popularne w wykorzystaniu są liście moringi - suszone i zmielone można dodawać niemal do każdej potrawy czy przetworu, np do masła, sałatek, kapusty.  Poniżej zamieściliśmy tabelkę z wyszczególnionym składem zawartości tej rośliny - jest to imponująca lista.

Zmiażdżone nasiona były również wykorzystywane do oczyszczania wody, gdyż występujące w nich białka o dodatnim ładunku, przyciągają szkodliwe bakterie ujemne. W taki sposób dochodzi do połączenia przeciwstawnych ładunków i następuje samoczynne oczyszczenie wody.

Składnik Świeże liście Suszone liście
Białko 6.70 g 27g
Błonnik 0.90mg 19 g
Cynk 0.16 mg 3.30 mg
Fosfor 70 mg 204 mg
Kalorie 92cal 205 cal
Magnez 42 mg 368 mg
Miedź 0.07 mg 0.6 mg
Potas 259 mg 1324 mg
Tłuszcz 1.70 g 2.3 g
Wapń 440 mg 2003 mg
Węglowodany
12.5 g  
38.2 g
Witamina A (karoten) 6.78 mg 18.9 mg
Witamina B1 (tiamina) 0.06 mg 2.64 mg
Witamina B2 (ryboflawina) 0.05 mg 21.0 mg
Witamina B3 (niacyna) 0.8 mg 8.2 mg
Witamina C 220mg 17 mg
Żelazo 0.85 mg 28.2 mg

My moringa2 tree 9 2008



 Stosowanie suszonych liści:

zazwyczaj należy zaczynać od małych dawek:  2-3 razy w tygodniu po łyżeczce, a najlepiej zacząć od 1/2 łyżeczki. Proszek z suszonych liści to środek o silnym działaniu, wskazane więc jest jej stopniowe spożywanie. Liście moringi  wykorzystuje się do leczenia anemii, gorączki, kataru, infekcji dróg oddechowych.

Przeciwwskazania:

- dla kobiet w ciąży, ze względu na działanie poronne

- osoby z poważnymi schorzeniami powinny skonsultować zażywanie moringi z lekarzem